Lesing - tenking - språking på verdsveven siden 2008

torsdag 16. desember 2010

Oktober hele året

Forlaget Oktober fyller 40 år i høst. Forlagssjef Geir Berdahls erindringer handler om hvordan et underbruk av Akp (ml) ble Norges viktigste skjønnlitterære forlag. ”40 års nervøsitet” gir medrivende glimt fra den nære kulturhistorien.

Og som om ikke det var nok: Boken ansporer også til lokalhistorisk mimring (hvis du har tilknytning til Moss). Det er ikke mange år siden, kanskje var det i 2005 da mosseforfatter Agnar Lirhus debuterte på Oktober med romanen Skogen er grønn, at jeg fikk dette spørsmålet fra en godt voksen mossing: ”Ja, Oktoberbokhandelen i Moss, hvor ligger den nå?”.

Dermed måtte jeg bruke noen sekunder på å forestille meg bokmarkedet slik det så ut for 40 år siden. Det var da Akp (ml) etablerte eget forlag helt ute i venstre ytterkant av den litterære offentligheten.

På den tiden var bokhandlene fortsatt ærverdige bok- og papirforhandlere som skjøttet den gode, borgerlige smak, og Oktober måtte distribuere og selge Lenin selv. Om dette forteller Berdahl.

Oktoberbokhandelen i Moss åpnet i 1972 (nokså sikre kilder sier den lå i Fjordveien), samme år som blant annet Oslo og Mo i Rana fikk sine revolusjonære bokutsalg. Primus motor var Jon Michelet fra Larkollen, trofast Oktoberforfatter siden starten. Men Moss har betydd mer.

Da Geir Berdahl kom til forlaget i 1979, bestod redaksjonen av altfor mange folk som utga altfor mange titler av Mao. Den nye forlagssjefen måtte kutte. ”Jeg vet ikke helt hvordan jeg oppførte meg, men målet var klart. Den eneste som skulle være igjen, var Knut”, skriver Berdahl om redaktøren og den da forhenværende forlagssjefen Knut Johansen, arbeiderklassegutt oppvokst på Verket under pipene til Cellulosen. ”Jeg forstod da at han var en kulturpersonlighet”, husker Berdahl om møtet med Johansen i studietiden.

Sportsidiot var han derimot ikke. Da Michelet og periodemossing Dag Solstad skrev sin første bok fra VM i fotball, en begivenhet i Oktobers historie, var Johansen ikke med på notene; ofte feilsnakket han og kalte det ”Håndball-VM”, minnes Berdahl i et varmt glimt av mannen som bar forlaget til sent på 1980-tallet.

”40 års nervøsitet” består av mange slike glimt, også noen av Knausgård, Petterson, Bauer og de andre. Men ”Min kamp 6” finner vi i den ordinære bokhandelen, ikke i Fjordveien.

Geir Berdahl
40 års nervøsitet
Erindringsbilder [subjektive]
Sakprosa
170 sider.
Forlaget Oktober

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar