Det er ingen nyhet at de fire årstidene fint lar seg bruke litterært i alle sine overførte betydninger. For Thomas Brenner, hovedperson i Ketil Bjørnstads ferske roman, De udødelige, er den forslitte frasen livets høst ekstra plagsom.
At Bjørnstads romaner når ut til mange lesere, er heller ikke nytt. Årets bok gjør det mulig å forstå hvorfor, men det betyr ikke at den kan anbefales uten forbehold.
Det hele starter en søvnløs natt. Thomas Brenner, 58 år gammel allmennlege på Oslos beste vestkant, er omgitt av bekymringer. I brystet hans flimrer et slitent hjerte. Både svigerforeldrene og hans egne foreldre blir stadig mer pleie- og omsorgstrengende.
De to voksne døtrene hans er uselvstendige og bortskjemte av å ha vokst opp i oljealderen. Som om ikke det er nok oppdager Brenner en kul i brystet til kona Elisabeth, men hvordan snakke direkte om noe potensielt dødelig når man har levd med omskrivinger og halvsannheter hele livet?
Det vet ikke Thomas Brenner, så han holder stort sett kjeft både om sine bekymringer for de nærmeste og om samtidsfrustrasjonene som kverner i tankene. Og her ligger den største verdien ved De udødelige.
Mange romanlesere har nok både bekymringer og svigerforeldre, kanskje også hjerteflimmer, og mange har sikkert en hang til omskrivinger av slikt som er vanskelig. De vil få gjenkjennelig tilskudd til livserfaringene sine i noen av romanens bedre partier.
Til tider beskriver Bjørnstad livet på solsiden med en diagnostiserende treffsikkerhet som kan minne om psykiater Finn Skårderuds bøker og spalter. Det er en nokså ufarlig, men besk og fornøyelig samfunnskritikk.
Bjørnstads forteller ser livet lojalt fra Thomas Brenners perspektiv, og tankereferatene er ordnet så leseren skal få det lett, ikke for å skape flertydige rom med litterær spenning. Se for eksempel her:
”Kanskje han skulle kjøpe seg et båtmagasin igjen”, tenker Brenner en kveld livet er vanskelig. Setningen/tanken viser fint hvordan karakteren lengter bort fra det brennbare øyeblikket, inn i en slags fluktmulighet.
Men så kommer tillegget, utbroderingen, som avslører at Bjørnstad egentlig ikke tror på litteraturen før den roper i store bokstaver:
”Å kunne seile avgårde. Bort. Til dit hvor ingen kunne nå ham”.
Her er ikke bare metaforikken, men også den overdramatiske tegnsettingen med på å gjøre passasjen svulmende og ikke-kunstnerisk.
Synd for Thomas Brenner, selvsagt, at det var slik livets høst skulle ta seg ut.
Ketil Bjørnstad
De udødelige
Roman
314 sider.
Aschehoug
torsdag 24. mars 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar