Lesing - tenking - språking på verdsveven siden 2008

fredag 29. januar 2010

Drømmen om Amerika - igjen

Denne korte anmeldelsen blir brakt i Gjørmepreiks papirorgan, en lokalavis ved Oslofjorden, en gang i nærmeste framtid:

Det er en tvers igjennom stilig bok de har satt til verden, Dagbladets journalistpoet Tom Stalsberg og fotograf Lars Eivind Bones, sammen med Lars Saabye Christensen, forfatteren som vel ikke trenger nærmere presentasjon.

Boken er forresten ikke bare stilig, den er formfullendt, vakker. I en bunnlinjeorientert forlagsverden er det ikke hverdagskost med så mange fotografier, så lekre detaljer og så god papirkvalitet mellom to permer. Det er til og med poesi inni smussomslaget! Og det er neppe tilfeldig.

Dagbladlesere vil huske reportasjen i Magasinet for et drøyt år siden, der de samme tre herrene rapporterte poetisk fra jakten på Amerika, på Tom Waits og på spøkelset, eller var det hjertet, i lørdagskvelden. Allerede da hadde nok Aschehoug en idé om at dette burde bli bok. Og denne uken foreligger ”Men Buicken står her fremdeles” som en slags totalutgivelse, bok og lydbok utkommer samtidig i forseggjort utstyr.

Fotografier og poesi, altså, som til sammen skal fange Amerika, eller tre norske menns møte med litt av Amerika. Her er kafeer om natten og veiskilt i grøftekanten, her er jukebokser og butikkfasaders neonlys speilet i våt asfalt.
Et poeng med utgivelsen er at diktstemmene ikke skal la seg atskille, Saabye og Stalsberg skriver seg sammen gjennom drømmenes land. Likevel dukker det opp vel mange paraplymetaforer og bluesstrofer som minner stygt om noe vi kjenner fra Skillebekk-forfatter Christensens repertoar.

Det er i det hele tatt lett å kritisere både prosjektet og utførelsen for å gjenfortelle en serie klisjeer om USA. Men boken er litt smartere enn kritikeren som roper at han har hørt det før. Allerede åpningsdiktet hevder at ”reisen begynner i støvet på en diamantstift”, altså foran platespilleren der en vinylplate roterer knitrende og synger, må vi anta, om skjebner og drømmer fra landet over there.

Flere av diktene følger samme spor, de leker med klisjeene, sloss med dem og ber om klisjeens revansje. Diktene fungerer godt når motiver fra Tom Waits’ sanger er diskret til stede mellom linjene. Aller best er boken når dikterduoen sammenlikner skjebnen til en sosialt utstøtt kvinne med en ishockeypuck. Man må tåle en trøkk i Amerika.

Tom Stalberg,
Lars Saabye Christensen og
Eivind Bones

Men Buicken står her fremdeles
Reviderte servietter, dikt,
amerikanske huskelapper,
skrøner og fotografier

208 sider.
Aschehoug

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar